충북 진천군 보건소

진천 축제 식중독 219명…가검물서 '살모넬라균' 검출

50명 입원·160명 통원 치료…외식업중앙회 "치료비 전액 보상"

지난달 충북 진천지역 축제장에서 시작된 집단 식중독 사태와 관련해 보건당국이 일부 환자 가검물에서 살모넬라균을 확인했다.

13일 진천군에 따르면 식중독 증상을 호소한 환자 15명(유증상자 14명, 조리종사자 1명)에 대한 가검물 검사에서 살모넬라균이 검출됐다.

살모넬라균…고온다습 속 음식 변질 추정

살모넬라균은 가장 흔한 세균성 식중독균 중 하나로, 주로 가열이 덜 된 달걀, 육류, 유제품, 생채소 등에서 발생한다. 평균 12~36시간의 짧은 잠복기를 가진다.

일반적으로 3~7일 이내에 회복되지만 심한 경우 탈수·패혈증으로 이어지기도 한다.

환경검체(식품, 조리용수, 조리도구 등) 18건 중 세균이나 바이러스는 검출되지 않았다.

이에 군은 고온다습한 날씨 속 제공된 음식이 변질됐거나 식품조리 중 교차 오염이 이뤄졌을 것으로 추정하고 있다.

의심 환자 219명…50명 입원

앞서 지난달 25일 진천읍 백곡천에서 열린 46회 생거진천 문화축제 행사장에서 식사를 한 A(66·백곡면)씨가 이틀 뒤 설사, 오한, 발열, 두통 등 식중독 증세를 보였다.

이후 식중독 증세를 보인 의심 환자는 219명으로 늘었다. 이 중 50여명은 입원했고, 나머지 160여명은 통원 치료를 받았다.

군은 의심 환자들의 가검물을 채취해 충북도보건환경연구원에 정밀 검사를 진행했다. 또 수인성 감염병 대책반을 편성 운영하는 등 긴급 대응 태세를 유지 중이다.

외식업중앙회 "치료비 전액 보상"

한국외식업중앙회 진천군지부는 환자들의 병원 치료비 등을 전액 보상하기로 했다. 식중독 의심 사태가 해결될 때까지 피해 상담센터도 운영된다.

군 관계자는 "축제장에 마련된 식당에서 음식을 섭취한 이들이 식중독 증세를 보인 것으로 파악됐다"며 "관련 사태가 마무리될 때까지 최선의 노력을 기울이겠다"고 밝혔다.

이어 "관계기관에 수인성 및 식품매개감염병 집단 발생 역학조사 결과보고서를 제출하고 이후 관련 예방교육도 실시할 예정"이라고 덧붙였다.

이우현 기자

아래는 위 기사를 '구글 번역'으로 번역한 영문 기사의 [전문]입니다. '구글번역'은 이해도 높이기를 위해 노력하고 있습니다. 영문 번역에 오류가 있을 수 있음을 전제로 합니다.

219 cases of food poisoning at Jincheon Festival… 'Salmonella' detected in samples

50 hospitalized, 160 outpatients… Korea Food Service Industry Association "Full reimbursement of treatment costs"

Health authorities confirmed salmonella in the samples of some patients in connection with the mass food poisoning incident that began at a festival site in Jincheon, North Chungcheong Province last month.

According to Jincheon County on the 13th, salmonella was detected in the samples of 15 patients (14 symptomatic patients and 1 food handler) who complained of food poisoning symptoms.

Salmonella… Food deterioration presumed due to high temperature and humidity

Salmonella is one of the most common bacterial food poisoning bacteria, mainly occurring in undercooked eggs, meat, dairy products, and raw vegetables. It has a short incubation period of 12 to 36 hours on average.

It usually recovers within 3 to 7 days, but in severe cases, it can lead to dehydration and sepsis.

No bacteria or viruses were detected in 18 environmental samples (food, cooking water, cooking utensils, etc.).

Accordingly, the county is presuming that the food provided in the hot and humid weather was spoiled or that cross-contamination occurred during food preparation.

219 suspected patients… 50 hospitalized

Earlier, on the 25th of last month, Mr. A (66, Baekgok-myeon), who ate at the 46th Saenggeojincheon Cultural Festival held in Baekgokcheon, Jincheon-eup, showed food poisoning symptoms such as diarrhea, chills, fever, and headache two days later.

Since then, the number of suspected patients with food poisoning symptoms has increased to 219. Of these, about 50 were hospitalized, and the remaining 160 or so received outpatient treatment.

The county collected samples from suspected patients and conducted a detailed examination at the Chungbuk Provincial Institute of Health and Environment. In addition, the county is maintaining an emergency response system, including organizing and operating a waterborne infectious disease task force.

Korea Food Service Industry Association "Full reimbursement of treatment costs"

The Jincheon County Branch of the Korea Food Service Industry Association decided to fully reimburse patients' hospital treatment costs. A damage counseling center will also be operated until the suspected food poisoning situation is resolved.

A county official said, "It was determined that those who ate at the restaurant set up at the festival site showed food poisoning symptoms," and "We will do our best until the situation is resolved."

He added, "We plan to submit an epidemiological investigation result report on the mass outbreak of waterborne and food-borne infectious diseases to the relevant agencies and conduct related prevention education afterwards."

Reporter Lee Woo-hyun