시설수박 병해충 관리, 수확 후 하우스 관리부터. 사진/충북도

충북농업기술원(원장 조은희)은 시설수박 수확을 마친 후 하우스 내 잔재물과 잡초 제거를 강조했다. 내년 재배 시 병해충 초기 발생을 크게 줄일 수 있다는 판단이다.

농업기술원은 수확 후 하우스에 남겨진 덩굴은 덩굴마름병·흰가루병 등 병원균의 월동처가 된다고 지적했다. 진딧물과 점박이응애 같은 주요 해충도 잔재물과 잡초에서 겨울을 난다.

잡초는 진딧물이 매개하는 수박모자이크바이러스의 중간기주 역할을 한다. 농업기술원은 하우스 청결만으로도 이듬해 초기 발생을 크게 줄일 수 있다고 설명했다.

한종우 농업기술원 팀장은 "병해충 관리를 위해서는 하우스 청결이 무엇보다 중요하다"며 "수확이 끝난 작물은 하우스 내에서 제거해야 하고, 하우스 안과 주변의 잡초를 없애야 한다"고 말했다.

이우현 기자

아래는 위 기사를 '구글 번역'으로 번역한 영문 기사의[전문]입니다. 영문 번역에 오류가 있을 수 있음을 전제로 합니다.

Chungbuk Agricultural Technology Institute: "Removing Greenhouse Residue After Facility Watermelon Harvest Reduces Next Year's Pest Damage"

Subtitle: Leaving Vines and Weeds Creates Overwintering Sites for Pathogens and Pests…Cleaning Immediately After Harvest is Essential

Chungbuk Agricultural Technology Institute (Director Cho Eun-hee) emphasized removing residual materials and weeds from greenhouses after harvesting facility watermelons. The institute determines that this practice significantly reduces pest outbreaks in the next growing season.

The institute noted that vines left in greenhouses after harvest become overwintering sites for pathogens such as vine blight and powdery mildew. Major pests including aphids and spider mites also overwinter on residual materials and weeds.

Weeds serve as intermediate hosts for watermelon mosaic virus, transmitted by aphids. The institute explained that greenhouse sanitation alone significantly reduces outbreaks in the following year.

Han Jong-woo, a team leader at the Agricultural Technology Institute, said, "Greenhouse sanitation is most important for pest management," and added, "Harvested crops must be removed from inside the greenhouse, and weeds around and inside the greenhouse must be eliminated."

Reporter Lee Woo-hyun